Jablečný den na Krásném Dvoře

X. ročník Jablečného dne, tradiční podzimní slavnosti úrody, se na krásnodvorském zámku koná 2. října od 10 do 17 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní program na nádvoří, v zahradě i v parku, prohlídky zámku či soutěže.

Na zámeckém nádvoří vystoupí Irena Budweiserová, Filip Richie a Australian Buš-kovice, představí se také žáci Základní školy Krásný Dvůr a Základní umělecké školy Žatec. Kromě hudby bude nádvoří patřit také akrobatům Cirkusu TeTy a Žongléros Ansámbl. Soubory předvedou své umění, zájemci se pak mohou zúčastnit workshopů. V zahradě jsou připravena divadelní představení Divadélka Koloběžka především pro dětské publikum. Vybrat si mohou z pohádek Červená Karkulka, Co malí medvědi o podzimu nevědí a Houbařská pohádka.

Součástí programu jsou také projížďky na koních či bryčkou po zámeckém parku, na podzámecké louce pak koňská show v podání Koňského dvorce Chmelištná nebo žonglérské vystoupení kejklíře Lukáše na lanových překážkách, na nichž si bude moci svoji obratnost vyzkoušet každý návštěvník.

V celém zámeckém areálu se koná jarmark. Sortiment bude zaměřený především na podzimní a jablečnou tématiku, chybět nebude samozřejmě občerstvení. Součástí jarmarku budou také soutěže o nejkrásnější jablíčko a nejkrásnější stánek. Zájemci o účast v soutěži, nechť donesou na zámek 2 jablka stejné odrůdy. Odborná porota bude hodnotit chuť i vzhled jablíčka. Návštěvníci akce pak sami mohou vybrat ze stánků ten nejoblíbenější a dát mu svůj hlas v soutěži o nejkrásnější jablečný stánek. Ceny do soutěží vyrobili klienti Psychiatrické léčebny Petrohrad.

Klasické prohlídky zámku doplní dětské prohlídky s komtesou či mladým hrabětem. Oba seznámí děti s životem na zámku kolem roku 1800, povypráví o starostech a radostech mladého šlechtice a zavzpomínají na své dětské hry.

„Tento rok zámek nezajišťuje parkování na poli ani dopravní omezení na přilehlé komunikaci, prosíme tedy všechny návštěvníky akce o ohleduplnost při parkování svých vozidel v obci i okolí“, doplňuje kastelánka Michaela Hofmanová. Vstupenky na akci je možné koupit v online předprodeji za zvýhodněnou cenu na zámeckém webu anebo přímo na místě v den akce.

Návštěvníkům bude před branou k dispozici mobilní testovací centrum s antigenními testy.

Fotografie ke stažení