Slavnosti Jana Rudolfa Černína

První prázdninový víkend se na Krásném Dvoře konají již tradičně Slavnosti Jana Rudolfa Černína. Připraveny jsou speciální prohlídky, divadelní představení, rytířské ležení, sokolnická vystoupení či jarmark.

Mladý hrabě Evžen Karel Černín provede návštěvníky zámkem po oba dny v 11:00, 13:00 a 15:00 hodin. Vyprávět bude o svém dětství na Krásném Dvoře, starostech mladého šlechtice a povinnostech, které jeho společenské postavení přináší. Příchozí se dozví také o životě na Krásném Dvoře kolem roku 1815.

Hlavním bodem sobotního programu je divadelně taneční vystoupení Nesmrtelný Harlekýn v podání Hartig Ensemble. Scénka v duchu commedie dell´arte vychází z francouzských, anglických a italských barokních pramenů. Dochované tance bavily rokokovou společnost 18. století a ve své době byly nesmírně populární. Jan Rudolf Černín se nepochybně slavností doplněných o takováto vystoupení zúčastňoval. Předností tanečníků Hartig Ensemble, vedených Helenou Kazárovou, je poučená interpretace dobových pramenů. Nesmrtelný Harlekýn bude k zhlédnutí ve Velkém sále zámku ve 14:00 a 16:00. Vstupné je v rámci vstupného na nádvoří.

Po celý víkend bude v parku rytířské ležení. Členové Jihozápadní Aliance Scénických Šermířů nabídnou historický vojenský tábor a jeho denní program včetně vybavení stanů, dobové kuchyně, vojenského tréninku a pěšího rytířského turnaje. Návštěvníci se mohou zúčastnit komentovaných prohlídek tábora a ukázek zbraní a zbrojí. Pro odvážnější je připraven také výcvik panoše a možnost vyzkoušet si svoji obratnost a zručnost. Zvídavé potěší komentované ukázky práce se středověkými ručními zbraněmi zaměřené na téma film versus realita.

Součástí sobotního programu je také vyprávění o dravcích a ukázky jejich výcviku v podání sokolníka Pavla. Po oba dny se koná jarmark na zámeckém nádvoří. Kromě řemeslných výrobků nabídne také sladké či slané občerstvení. Taktéž po celý víkend bude možné – v případě dobrého počasí – projet se po parku bryčkou či v sedle. Pro pěší návštěvníky je zámecký park přístupný volně.

V sobotu je možné využít exkluzivního balíčku Hostem Jana Rudolfa Černína. Jeho součástí je zákusek a káva s Janem Rudolfem, představení Nesmrtelný Harlekýn, prohlídka zámku s mladým hrabětem Evženem Karlem a rytířský turnaj. Začátek ve 13:30, vstupné jednotné 370 Kč.

„Léto začíná na Krásném Dvoře, zastavte se na ledovou kávu, levandulovou limonádu, pozdravte rytíře a svezte se bryčkou nebo se zchlaďte při prohlídce zámeckých interiérů,“ zve kastelánka Michaela Hofmanová.

Akce je součástí Roku šlechtických slavností, který je letošním tématem projektu Po stopách šlechtických rodů. V sobotu 2. července bude zpoplatněn vstup na nádvoří částkou 50 Kč.